DigitalNorway > Feed > En oppsummering av hygienefaktorer du bør tenke på når du...
in Åpen post DigitalNorway
24.09.2019, 05:25:47

En oppsummering av hygienefaktorer du bør tenke på når du organiserer nettmøter.

Boka Virtual Leadership av Ghislaine Caulat er en liten skattekiste. Den tar et praktisk utgangspunkt på ledelse i en digital verden og har en rekke tips og verktøy man kan bruke rett inn i egen praktisk. På sidene 140-141 er det en 12-punkts liste over hva man bør tenke på / legge til rette i et virtuelt møte. Noe er en selvfølge, noe er litt pussig, men totalt sett en ganske god sammensetting av tips og råd du sikkert har tenkt på, men aldri systematisert: 

(NB - oversettelsen er gjort ganske fritt, for full dybde, gå til kilden)

 1. Alle i møtet bør delta via egne datamaskiner. Ikke la noen dele én datamaskin slik at du får en mix av virtuelle og face-2-face møter i samme møte.
 2. Deltagerne bør ha hvert sitt stille rom. Ingen deltar fra toget, bilen, flyplassloungen, det åpne landskapet etc..
 3. Deltagerne bør ha headset som dekker begge ørene. Velg å ringe på vanlig telefon for audio om ditt video-verktøy ikke har god lyd-kvalitet.
 4. Deltagerne må sørge for å ha nok strøm på batterier (telefon/pc) til å vare møtet ut.
 5. Logg inn I god tid slik at ALLE er på og alt fungerer før møtet begynner. Bli trygg på teknikken før møtet begynner.
 6. Boka anbefaler «fokus øvelser» (kommer i en artikkel noe senere) for å gi deltagerne tid til å «logge av» status quo og 'logge på’ det virtuelle møtet.
 7. Legg inn nok tid i starten av møtet slik at deltagerene får knyttet seg til hverandre på et personlig plan før dere dykker ned i oppgavene. Prinsippet «få alles stemme inn i det virtuelle rommet» er viktig før man starter diskusjonene. Gjør det også til en vane at alle deltagerne oppsummerer kort før man kobler av samtalen som et virtuelt ‘hand shake'
 8. Legg inn noen pauser om møtet er langt. Noen finner virtuelle møter krevende så avtal på forhånd når og hvor ofte dere legger inn en break.
 9. Legg inn en buffer før og etter møtet. Gi deg selv tid til å koble deg på og av mentalt før du løper videre til neste møte.
 10. Sørg for at hygienefaktorerer som sult, tørst, trøtt, må på do.… er rydda av veien før møtet.
 11. Vær klar over at om du er nervøs, under press, engstelig etc så forsterkes disse følelsene i det virtuelle rommet. Om du ikke klarer å rydde følelsene av veien så benevn dem slik at du skaper psykologisk trygghet i møtet for andre som eventuelt også er stresset.
 12. Inviter de andre deltagerne til å følge de samme prinsippene som deg selv - se punkt 9,10 og 11.
9
last 27.09.2019, 15:56:56


Få tilgang på kunnskap og nettverk du trenger i en digital hverdag – helt kostnadsfritt! 


Registrer deg nå, det tar kun noen sekunder.